Det er en vanlig misforståelse at BDSM går over grensen.
BDSM-partnere går som regel helt til grensen. Kanskje helt på kanten, men ikke mer enn det.
I stedet handler det om å utforske hverandre innenfor rammene dere setter sammen, uansett hvilken type BDSM dere velger å leke med.
Så hvordan vet du når partnerens grense er nådd, slik at du kan unngå å krysse den?
Ved å bruke et stoppord.
Det er alltid en god idé å ha to stoppord: ett som betyr "Vi er veldig nær grensen min", og en annen som betyr "Vi har nådd grensen min nå".
Som en bonus kan du lage et stopptegn som signaliserer at leken bør settes på pause hvis for eksempel munnen er dekket eller det er for vanskelig å bruke ord.
I dette blogginnlegget kan du lese alt som er verdt å vite om BDSM-stoppord, slik at du vil være klar til å utforske BDSM-verdenen sammen med partneren din.
NB: Denne bloggen er basert på bruk av termene "dominerende" og "underdanig", men ordene du bruker er helt opp til deg.
Den dominerende: den som har oversikt og leder den andre gjennom opplevelsen.
Den underdanige: den som underkaster seg og lar seg lede gjennom opplevelsen.
Når bruker du et stoppord eller et stopptegn?
Et stoppord eller et stopptegn brukes når din eller partnerens grense nesten er nådd.
Det er naturligvis helt ok å si nei, også når dere leker med BDSM, fordi det ofte handler om å utforkse og utfordre.
Grensene dine kan endre seg fra dag til dag og fra time til time – det avhenger blant annet av partner, situasjon og følelser.
Noe du tidligere har sagt «ja» til kan plutselig føles for intenst, og noe du tidligere har sagt «nei» til kan være akkurat det du føler for nå.
Derfor bruker vi stoppord og stopptegn for å sikre at leken blir vellykket.
Lek der "Stopp" ikke betyr "Stopp"
Det kan være at du som barn husker følelsen av å bli kilt så mye at du ropte «Nei nei nei, stopp!», men så fort det stoppet, ville du at det skulle fortsette.
Den type lek kan du enkelt ha som voksen. Men nå er de voksnes privilegier og ansvar en del av leken. Hvis du vil vite mer om hvordan du begynner med BDSM-lek, har vi et blogginnlegg til deg.
Velger du å bruke stoppord i stedet for å si 'nei' eller 'stopp', har du mulighet til å late som du ikke liker det og kan derfor si ting som 'Nei, ikke gjør det' uten at det endrer noe, eller stopper leken.
Hvis du trenger et ord for det, kalles det "samtykke til ikke-samtykke".
Consensual-non-consent (CNC)
Leken handler ofte om å ikke uttrykke glede, men snarere det motsatte.
Selv om det er avtalt på forhånd, virker det som om partneren ikke samtykker. Det kalles samtykke til ikke-samtykke (Consensual-non-consent CNC). En slags «nei-betyr-ikke-nei»-lek.
Bruk av kroppsspråk alene kan gjøre det vanskelig å lese signalene til en partner. Derfor er stoppord nødvendig slik at både du og partneren din er trygge mens dere leker.
BDSM trenger overhodet ikke å handle om CNC, men det er et alternativ hvis du vil utforske følelsen av å si nei for moro skyld.
Det handler om kommunikasjon og hva som tenner hver enkelt av dere. Skal dere teste CNC må reglene være avtalt på forhånd, og dere må vite hvilke stoppord som gjelder.
Gjensidig tillit
En annen misforståelse er at den underdanige parten må ha ubetinget tillit til den dominerende parten, og at dom kan derfor gjøre som de vil.
I BDSM (og i alle andre seksuelle handlinger) handler det om gjensidig tillit.
For at den dominerende skal kunne utføre sin rolle og leken utfolde seg, er det avgjørende at den underdanige sier stoppordet når det nærmer seg grensen eller når den blir nådd.
Dette betyr imidlertid ikke at alt er tillatt så lenge stoppordet ikke brukes. Forventningene må alltid matches både før og etter – og du må sjekke underveis i leken. Dette kan blant annet gjøres ved å be den underdanige si stoppordet slik at det er tydelig at de fortsatt kan huske det og kan bruke det.
Personlige grenser: Du er ikke overfølsom
Den vanskeligste delen med å sette grenser er frykten for å "skyve den andre personen bort" eller føle det som et nederlag. Men å sette grenser er aldri et nederlag.
Hvis du nærmer deg en grense, kan det hende at du føler deg “overfølsom” eller som "en dårlig partner", noe som selvfølgelig ikke er tilfellet. Dine grenser er ekte og må respekteres av både deg og partneren din.
Når stoppordet brukes, er det avgjørende at det blir godt mottatt og anerkjent.
Det øker tryggheten og tilliten mellom dere, og det blir lettere å bruke stoppordet neste gang.
Å endre grensene
Personlige grenser kan være svært nyanserte og endre seg fra dag til dag, fra sted til sted, fra partner til partner, og fra minutt til minutt.
Selv om dere har en klar avtale om hva som skal skje, hvordan og når, kan dine eller partnerens grenser fortsatt endre seg – noen grenser blir først tydelige i situasjonen.
Leken kan plutselig bli for overveldende, eller kommunikasjonen kan gå for fort, og det er vanskelig å forutsi akkurat hvor grensen din går.
Å si nei gjør deg ikke til en dårlig partner.
Tvert imot, du gjør deg selv og partneren din en stor tjeneste ved å sette grenser slik at dere begge er trygge.
Ofte er bruk av stoppord og stopptegn med på å bygge tillit mellom deg og partneren din, fordi du kan stole på at partneren din sier ifra hvis du når en grense.
Det er vanskelig å si nei, og det er noe som må øves på. Hvis du har valgt å si et enkelt ord eller gjøre en håndbevegelse, kan det gjøre det lettere å bruke det i en stressende situasjon.
Forslag til BDSM-stoppord
I BDSM skilles det mellom verbale og ikke-verbale stoppord. Det vil si stoppord og stopptegn.
Det er også lurt å ha et ord som betyr «Vær på vakt, jeg er nær ved å nå min grense», der leken ikke trenger å settes på pause når ordet blir uttalt.
Trafikklysmodellen
Et opplagt valg er trafikklysmodellen, så du bruker RØD, GUL og GRØNN som pekepinner.
RØD = STOPP GUL = SENK FARTEN GRØNN = FORTSETT
Underveis kan domen spørre suben 'Hvilken farge er du?', som suben kan svare på, for eksempel 'grønn', hvis de ikke er nær ved å nå en grense, slik at leken kan fortsette uhindret.
Dette er en fin og brukbar måte å sørge for at partneren din har det bra.
Selvfølgelig er det viktig å svare “rødt” eller “gult” så snart man føler det blir nødvendig, selv om ingen har spurt.
Internasjonale stoppord
De fleste velger et BDSM-stoppord som du mest sannsynlig ikke ville sagt ved et uhell i en seksuell sammenheng, for eksempel "marshmallow" eller "ananas".
I de fleste BDSM-klubber og foreninger i Europa er det vanlige stoppordet “CIRCUS”.
Hvis du glemmer stoppordet ditt, er det alltid nok å bare si 'safeword' eller 'stoppord'.
I wrestling bruker man såkalt 'tap-out', som er to raske, harde slag på gulvet. Den lager en høy lyd som gjør den lett å legge merke til.
Vi kommer tilbake til dette i neste del, siden det finnes flere forskjellige typer ikke-verbale BDSM-stoppord.
Ikke-verbale stoppord (stopptegn)
For noen er det vanskelig å bruke ord, siden de blir veldig ikke-verbale i en seksuell sammenheng.
Du kan også komme i en situasjon hvor det ikke er mulig å snakke, for eksempel hvis du er andpusten, har en gagball i munnen eller ligger med hodet i en pute.
Du kan være så full av inntrykk at det kan være vanskelig å uttrykke ord. Eller det kan føles overveldende å bryte stillheten med stemmen din.
Her er det beste alternativet å bruke ikke-verbale stoppord.
Tap-out
'Tap-out' kan den enkelt brukes i BDSM-lek, hvor du tydelig slår gulvet, veggen eller det som befinner seg innen rekkevidde, for å kommunisere 'ikke mer av det, takk', 'du er veldig nær grensen min', eller 'grensen min er nådd'.
"Tap-out" kan både høres og ses. I tillegg er fordelen at hvis du kan nå partneren din fysisk, kan du bruke tap-out på kroppen slik at de tydelig føler det.
Håndtegn
Hvis de ikke-verbale stoppordene fungerer best for deg, kan du velge spesifikke håndtegn som betyr stopp.
Det kan for eksempel være å raskt åpne og lukke hendene, eller du kan bruke det klassiske håndtegnet for 'stopp' ved å strekke armen foran deg og bøye håndleddet opp, slik at det skapes en klar avstand.
I stressende situasjoner kan det være vanskelig å fysisk si stopp verbalt, men med de ikke-verbale sikkerhetsordene har du en mulighet til å kommunisere dine behov.
De ikke-verbale stoppordene kan være vanskeligere å legge merke til. Derfor er det viktig at du som dom hele tiden holder øye med slike tegn, og at du som underdanig ufører bevegelsen så tydelig som mulig.
Tips: Tap-out-tegnet kan også brukes til å kommunisere at noe mindre viktig er galt. Hvis partneren din har et hardt grep om armen din, kan du banke lett på hånden. Når grepet er løsnet, kan leken fortsette uten at stemningen endres for mye.
Vanlig samtykke
Stoppordene i dine kinky leker kan fortsatt få den betydningen de allerede har, slik at 'stopp' betyr 'stopp', og 'slipp meg løs' betyr 'slipp meg løs'.
Det spiller ingen rolle om du velger stoppordet "stopp" eller "ananas". Det må bare spesifiseres før leken starter slik at det ikke oppstår misforståelser.
Hvis du ikke har mye erfaring med BDSM, er det en god idé å avgjøre at 'stopp' betyr 'stopp'. På den måten slipper du å måtte huske de forskjellige ordene, og du blir komfortabel med å si nei.
Det er selvfølgelig fortsatt mulig å si hele setninger, men det er greit å ha et enkelt stoppord å bruke for sikkerhets skyld.
Hva skjer etterpå?
Hvis du tror at det som kan skje etter å bruke et stoppord er usikkert og uhåndterlig, er det en risiko for at det aldri blir brukt.
Derfor er det like viktig å bli enige om hva som skal skje når et stoppord blir brukt, som det er å bli enige om selve ordet.
Tenk over om du:
- vil at leken skal avsluttes helt og du vil omfavnes,
- ikke vil at leken skal ta slutt, men at dere tar en lengre pause og vurderer om dere skal fortsette,
- ønsker ikke å bli rørt i det hele tatt og i stedet vil være alene til du selv ber om omsorg,
- eller noe helt annet som fungerer for dere.
Det kan være vanskelig å gjette hva man trenger i en gitt situasjon, men det er alltid greit å bli enige om et utgangspunkt slik at begge parter føler seg trygge på hvordan situasjonen håndteres.
Dette er den beste måten å sikre at begge parter er komfortable med å bruke et stoppord, siden dere begge vet hva som kreves av hver enkelt i situasjonen.
Hvordan bli enige om stoppsignaler
Hvor begynner dere og hva skal dere gjøre?
Her er tre enkle steg dere kan følge for å enkelt og raskt vite hva dere skal gjøre.
1. Velg et stoppord
Forslag: STOPP, PAUSE, STOPP – JEG MENER DET, HJELP, RØD, MANGO, SIRKUS, MARSHMALLOW.
Bli enige om hva du forventer skal skje når stoppordet brukes.
2. Velg et advarselsord
Forslag: GUL, NÅDE, JEG ER NÆR GRENSEN MIN, SENK FARTEN, MIDDELS, ANANAS, FURUTRE.
Bli enige om hva dere forventer skal skje når advarselsordet brukes. Ønsker du å bli presset litt mer eller bør den aktuelle situasjonen trappes ned og leken ta en ny vending, men uten å stoppe?
3. Velg et stopptegn
Forslag: Åpne og lukk hendene raskt, bruk “tap-out”, bruk fredstegnet, vink med begge hender, knips med fingrene, jazzhender
Bli enige om hva dere forventer skal skje når tegnet brukes. Betyr det "forsiktig" eller betyr det "stopp"? Har du et tegn for hvert ord?
3. Select a Stop Sign
Suggestions: Open and close your hands quickly, use the tap-out, use the peace sign, wave with both hands, snap your fingers, jazz hands
Agree on what you expect to happen when the sign is used. Does it mean 'caution' or does it mean 'stop'? Do you have a sign for each word?
Følg med:
Det er vanskelig å lære å sette grenser, men øv deg til du er trygg på å bruke stoppsignalene i stressende situasjoner.
Å si nei kan i seg selv føles som å krysse en grense.
Ros alltid partneren din for å bruke trygge ord og sette grenser.
Det er viktig å gjøre det så enkelt som mulig for partneren din å være ærlig med deg. Du gjør dette ved å ta godt imot ordene, ønskene og behovene som blir kommunisert.
Det er domens ansvar å sørge for at dere er blitt enige om stoppord, adverselsord og stopptegn.
Det er subens ansvar å bruke stoppsignalene når de føler at de nærmer seg grensen.
Både domen og suben har ansvar for å hjelpe hverandre til å føle seg trygge på forhånd og å minne hverandre på at det er greit å si nei underveis.
En tommelfingerregel er: Hvis du vurderer å bruke et stoppsignal, er det på tide å bruke det. Det er bedre å si nei for tidlig enn for sent.
Ta godt vare på hverandre og ha det gøy!